Igienizare dentara

Igienizare dentara

Igienizarea dentara este o procedura stomatologica profilactica prin care se indeparteaza tartrul si placa dentara formate pe suprafata supragingivala – smalt, respectiv subgingivala – ciment a dintilor naturali sau artificiali.
Planarea radiculara este o procedura parodontala prin care se netezeste suprafata radacinei dintelui, asigurandu-se insanatosirea parodontiului.

COST: 150-300 RON
DURATA TRATAMENT: 1 şedinţa
INDICAŢII: dinţi cu depuneri de tartru şi placă, gingii inflamate
CONTRAINDICAŢII: nu există

De ce se face igienizarea dentara?

Placa bacteriana reprezinta rezidurile alimentare si bacteriile ce se formeaza pe dinte imediat dupa masa. Aceasta substanta este incolora si lipicioasa, insa daca nu este indepartata prin periaj, in timp, se transforma in tartru sau piatra – un strat dur incolor sau de culoare cenusie, galbuie. Tartrul reprezinta o amenintare pentru sanatatea gingiilor si a structurilor ce sustin dintele prin faptul ca este un mediu propice dezvoltarii bacteriilor ce dau nastere proceselor inflamatorii.
Tatrul dentar supragingival este si cel mai intalnit; acesta este la inceput incolor, apoi capata o nuanta maronie si da un aspect inestetic danturii, totodata producand halena si carii. Tartrul subgingival este mai dur si mai inchis la culoare, iar in timp isi mareste volumul si desprinde gingia de pe dinte, producand un mediu prielnic dezvoltarii bacteriilor.

Cum se face igienizarea dentara?

Igienizarea dentara profesională este un proces complex care cuprinde trei manopere. În primul rând se îndepărtează depozitele dure de tartru supra şi subgingival prin detartraj, cu ajutorul aparatului cu ultrasunete sau cu instrumentar manual. Suprafeţele rezultate după detartraj se finisează cu periaj profesional, gume, prophy jet (jet de bicarbonat de sodiu şi apă sub presiune), lăsând suprafeţele dentare uşor de periat.Inaintea procedurii de igienizare dentara medicul poate aplica un anestezic topic, pentru a evita durerea din timpul procedurii. Totodata, aceasta interventie periodontala este mai complicata si poate necesita doua sedinte pentru completare.

Igienizarea dentara individuală se realizează de către fiecare din noi acasă, minim de 2 ori pe zi cu ajutorul periuţei de dinţi şi a pastei, dar şi a mijloacelor auxiliare de igiena dentară : aţă dentară, apă de gură, periuţe interdentare si aparate duş bucal.
Aţa dentară ajută la îndepărtarea particulelor greu accesibile dintre dinţi şi este cea mai bună protecţie, alături de periajul zilnic, împotriva carilor interdentare, bolilor gingiei şi a respiraţiei urât mirositoare.
Apa de gură este o soluţie antiseptică care previne apariţia carilor, a gingivitei şi a respiraţiei urât mirositoare.
Periuţele interdentare se folosesc pentru igienizarea spaţiului interdentar, în special în cazul persoanelor afectate de boala parodontală.

Acum si in Hunedoara puteti beneficia de cele mai moderne tratamente stomatologice, executate de specialisti, cum sunt:

Implante dentare executate de specialist, cu competenta in implantologie.
Lucrari protetice din zirconiu si ceramica pe zirconiu.
Fatete si coroane integrale din ceramica.