Radiologie dentara

Radiologie dentara

Computerul Tomograf cu Fascicul Conic (CBCT)3D

Este o tehnologie de ultima generatie in domeniul imagisticii ce permite vizualizarea in plan tridimensional a zonelor scanate. Folosind un fascicul conic de raze X, scanerul CBCT are nevoie de o unica rotatie in jurul pacientului pentru a prelua sute de imagini ale zonei de interes, acestea fiind apoi reconstruite cu ajutorul unui software de imagistica, in vederea obtinerii modelului virtual 3D al pacientului.
Computerul Tomograf cu Fascicul Conic prezinta numeroase avantaje in comparatie cu un simplu film panoramic sau cu tomografiile obtinute cu ajutorul CT-urilor clasice.
In primul rand tomografiile computerizate obtinute cu ajutorul CBCT furnizeaza medicilor mult mai multe informatii decat cele obtinute in mod normal. Densitatea osoasa, dimensiunile la scara 1 : 1 a dentitiei si a structurilor invecinate sunt doar cateva din informatiile suplimentare obtinute prin efectuarea unei tomografii cu ajutorul CBCT, informatii vitale in stabilirea unui diagnostic si a unui plan de tratament optim.
Intreaga procedura este de foarte scurta durata, iar gradul de expunere la radiatii in cazul unei tomografii computerizate realizate cu CBCT este echivalentul unei radiografii panoramic. Pentru vizualizarea modelului 3D, medicii si specialistii beneficiaza de un curs si software gratuit cu ajutorul caruia imaginile pot fi manipulate pentru a arata diverse unghiuri, pot masura adancimi, grosimi, densitati, pot selecta numai anumite tesuturi etc.
Datorita numeroaselor domenii de aplicatie ale Coputerului Tomograf cu Fascicul Conic, dar si beneficiilor pe care le ofera, suntem convinsi ca CBCT va deveni curand “

Radiografia dentara clasica 2D

Radiografia reprezinta o imagine a dintilor, maxilarului si tesuturilor inconjuratoare, obtinuta prin expunere la radiatii electromagnetice. Razele X au capacitatea de a penetra corpul si sunt absorbite in diferite grade, in functie de densitatea tesutului. Astfel, structurile dense sunt redate cu alb, tesuturile moi cu nuante de gri, iar cavitatile cu negru, radiografiile aratand ca negativele unor fotografii.

Radiografia dentara reprezinta o parte integranta practicii stomatolgice si ii ajuta pe medici sa descopere problemele care nu sunt vizibile la o consultatie obisnuita:
– carii interdentare sau situate sub obturatii
– fisuri sau alte anomalii in obturatii
– scaderi in masa osoasa asociate cu bolile parodontale
– probleme in camera pulpara sau canalul radicular
– pregatirea si fixarea implanturilor, aparatelor ortodontice si protezelor;
– radiografiile evidentiaza alte anomalii, cum ar fi chisturi, cancer sau alte schimbari asociate cu bolile metabolice si sistemice
– In privinta copiilor, radiografiile dentare sunt utile pentru a observa daca spatiul cavitatii bucale este suficient pentru intreaga dentitie, pentru a observa evolutia dintilor si eventualii dinti impactanti.
Radiografiile dentare sunt un mijloc eficient de monitorizare a starii de sanatate a cavitatii bucale pentru adultii ce prezinta un risc deosebit. Acestia sunt persoanele cu lucrari protetice extinse (inclusiv obturatii), cei care consuma frecvent bauturi indulcite, pacientii cu boli parodontale, persoanele care sufera de xerostomia sau uscaciunea gurii si fumatorii.

cbct capt

Acum si in Hunedoara puteti beneficia de cele mai moderne tratamente stomatologice, executate de specialisti, cum sunt:

Implante dentare executate de specialist, cu competenta in implantologie.
Lucrari protetice din zirconiu si ceramica pe zirconiu.
Fatete si coroane integrale din ceramica.