Endodontie

Endodontie

Endodonţia este ştiinţa care se ocupă cu diagnosticarea, tratarea şi vindecarea bolilor pulpei dentare (nervului) şi a ligamentelor de susţinere de la vârful rădăcinii.

Acum si in Hunedoara puteti beneficia de tratamente facute sub microscop de un medic specializat-endodont.

Tratamentul de canal constă în eliminarea pulpei dentare din canalele rădăcinilor, urmat de obturarea (umplerea) acestora cu materiale speciale, care asigură sigilarea şi împiedică infecţia. Iniţial, acest tratament este realizat pentru a îndepărta durerea şi a vindeca sau a preveni infecţia. Scopul final este menţinerea funcţionalităţii dintelui.

COST: 100 – 900 Ron / dinte
DURATA TRATAMENT: 1-2 şedinţe
INDICAŢII: carii complicate, traumatisme, parodontopatii, în scop protetic
CONTRAINDICAŢII: dinţi sau resturi radiculare irecuperabile

Cum se realizeaza tratamentul de canal?

Cu ajutorul instrumentarului modern se realizează o lărgire mai accentuată a canalului şi o curăţare net superioară, iar cu noile materiale de sigilare se obţine o obturaţie de canal perfect etanşă.
Lungimea canalului este acum masurată electronic, astfel că medicul stie exact până unde ajunge obturaţia de canal.
Izolarea cu diga mai eficientă a dintelui, asigură pe termen lung un prognostic mult mai bun, pentru ca nu se produce contaminarea intraoperatorie cu salivă.
Pentru a efectua un tratament endodontic medicul stomatolog trebuie sa stabileasca intai un diagnostic corect, pe baza istoricului medical si a relatarilor pacientului, radiografiilor dentare, precum si a examinarii intra si extra-orale.
Indicatii pentru tratament de canal:
-leziuni sau necroze pulpare ireversibile, gangrena pulpara
-devitalizare electiva in urmatoarele cazuri: pentru a oferi spatiu pentru introducerea stalpului, inaintea constructiei unei proteze, cand se doreste efectuarea unei restaurari dentare si sanatatea pulpei este indoielnica, posibilitatea ca pulpa sa fie expusa in timpul unei restaurari, inainte de rezectie apicala si hemisectie.
Contraindicatii pentru tratament de canal:
-dinti care prezinta imposibilitatea de a fi functionali sau restaurati.
-dinti cu sprijin periodontal insuficient.
dinti cu prognostic negativ sau pacienti necooperanti.
-giena orala deficitara si care nu poate fi imbunatatita in timp scurt.
Alternative la tratamentul endodontic
In momentul in care pulpa dentara este afectata, singura alternativa a tratamentului endodontic este extractia dintelui. Pentru a pastra functia masticatorie si pentru a preveni deplasarea dintilor produsa de spatiul ramas liber, dintele extras trebuie sa fie inlocuit cu un implant dentar sau cu o lucrare protetica. Aceste proceduri alternative necesita insa costuri si pierdere de timp mai ridicate decat in cazul tratamentului endodontic si restaurarii dintelui natural.

De ce si cum se face un retratamentul endodontic?

Refacerea tratamentului de canal presupune reluarea terapiei endodontice pe un dinte cu canalele radiculare obturate. Aceasta procedura este necesara in momentul esuarii primului tratament endodontic din motive diverse, si acest lucru se poate intampla in cateva luni sau chiar ani.
Retratamentul de canal implica o stapanire foarte buna a tehnicii de lucru si multa meticulozitate din partea medicului, avand totodata un procent de succes mult mai mic decat tratamentul endodontic initial. Scopul terapiei este eliminarea cauzelor ce au dus la esecul tratamentului initial si conservarea dintelui in conditiile mentinerii sanatatii parodontiului apical sau eliminarii patologiei periapicale existente.
Retratamentul endodontic a avut succes daca dupa un interval de 1 an au disparut elementele patologice clinice si radiologice, iar dintele este functional. Dimpotriva, tratamentul a esuat daca apare o noua leziune apicala, sau daca cea existenta nu s-a vindecat in totalitate in decurs de 4 ani, daca apar indicii radiologice de rezorbtie radiculara sau hipercementoza, sau daca simptomatologia clinica nu coincide cu imaginea radiologica.
Alternativele retratamentului endodontic sunt procedurile endodontice chirurgicale, cu sau fara retratament.
Alta optiune este extractia dintelui afectat si inlocuirea acestuia cu un implant sau o punte.

Acum si in Hunedoara puteti beneficia de cele mai moderne tratamente stomatologice, executate de specialisti, cum sunt:

Implante dentare executate de specialist, cu competenta in implantologie.
Lucrari protetice din zirconiu si ceramica pe zirconiu.
Fatete si coroane integrale din ceramica.