Fatete dentare

Fatete dentare

Fatetele dentare sunt foiţe subţiri din ceramică sau din compozit care se lipesc pe suprafaţa dinţilor după şlefuirea unei suprafeţe foarte subţiri a smalţului, pentru a le imbunatati aspectul. Pentru a intelege mai bine conceptul, putem face o analogie intre fatete dentare si unghii false.

COST: 200 – 900 Ron / dinte
DURATA TRATAMENT: 1- 3 săptămâni
INDICAŢII: dinţi fisuraţi, ciobiţi, pătaţi, rotiţi, închiderea spaţilor între dinţi
CONTRAINDICAŢII: bruxism, boli parodontale, igienă deficitară, ocluzie adâncă

Fatetarea poate fi

– indirecta: fatetele dentare sunt realizate in laboratorul de tehnica dentara, timp in care (2 – 3 saptamani) pacientul poate purta fatete dentare provizorii,
– directa: fatetele dentare sunt realizate in cabinetul medicului stomatolog.

Fatetele dentare pot fi realizate atat din material ceramic, cat si din rasini compozite fizionomice. Fatetele dentare ceramice sunt mai rezistente, mai scumpe si au o durata de viata mai indelungata (pana la 15 ani) decat cele din materiale compozite (pana in 2 ani). Totodata, materialul compozit isi poate schimba culoarea in timp, insa ceramica are transluciditatea si stralucirea smaltului natural.
Succesul fatetelor dentare depinde de experienta medicului stomatolog care realizeza procedura si de indemanarea tehnicianului care executa fatetele dentare ceramice, iar costurile variaza in functie de dotarile tehnologice ale cabinetului stomatologic.
Fatetarea poate fi realizata pe un singur dinte sau pe mai multi, chiar pe intreaga portiune a arcadelor vizibila in timp ce zambim – de obicei pana la 6 dinti anteriori pe fiecare arcada.

Cum se face aplicarea fatetelor dentare?

Primul pas in realizarea cosmetizarii zambetului cu ajutorul fatetelor dentare ceramice este discutia preliminara cu medicul stomatolog si stabilirea obiectivelor tratamentului. Doar medicul va stabili daca pacientul este un bun candidat pentru fatete dentare si tipul de fatete necesare. In functie de rezultatul asteptat de pacient, acesta poate alege intre fatetare si alte tratamente alternative: albire dentara, restaurare coronara, tratament ortodontic.
Preparatia dintelui Aceasta etapa consta in slefuirea reductionala minima a smaltului, cu ajutorul frezei dentare, pe o adancime de 0,3 – 0,8 mm, pe portiunea unde va fi lipita fateta. Utilizarea anesteziei nu este obligatorie, insa este indicata pentru pacientii anxiosi sau foarte sensibili.
Amprentarea Dupa frezare este necesara amprentarea dintilor, pentru ca fatetele ceramice sa se potriveasca perfect anatomiei pacientului.
Pana la realizarea fatetelor in laboratorul dentar medicul poate indica sau nu fatete temporare – acestea reprezinta un cost suplimentar si se pot desprinde foarte usor. Dupa slefuire dintii au suprafata mai rugoasa si colturile ascutite, si este normal ca acestia sa fie mai sensibili la stimuli reci sau fierbinti.
Cimentarea fatetelor ceramice Lipirea fatetelor este ultimul pas al procedurii si totodata momentul in care pacientul isi va putea admira noul zambet. Dupa ce ajusteaza fatetele pentru a se potrivi perfect, medicul executa un gravaj acid pe suprafata dintilor, aplica un ciment special, de aceeasi culoare, pe fiecare fateta si lipeste fateta definitiv de dinte, prin tehnica de bonding.

Fatete fara preparatie

Desi fatetele dentare sunt o procedura ce necesita prepatatie minima a dintelui, noile materiale ceramice permit realizarea unor fatete foarte rezistente si suficient de subtiri pentru a elimina necesitatea slefuirii smaltului. Aceste piese au grosimea unei lentile de contact si ofera posibilitatea unei proceduri reversibile, spre deosebire de fatetele dentare ceramice clasice. Daca sunt intretinute in mod corect si in conditiile unei igiene orale corespunzatoare aceste fatete dentare pot avea aceeasi rezistenta ca cele clasice.

Acum si in Hunedoara puteti beneficia de cele mai moderne tratamente stomatologice, executate de specialisti, cum sunt:

Implante dentare executate de specialist, cu competenta in implantologie.
Lucrari protetice din zirconiu si ceramica pe zirconiu.
Fatete si coroane integrale din ceramica.