Sterilizare

Sterilizare

„STERILIZAM INSTRUMENTELE CA SI CUM NOI AM FI URMATORII PACIENTI”

Dezinfectia

Rulajul mare de pacienti intr-un cabinet stomatologic determina cresterea incarcaturii microbiene in spatiul acestuia. In plus, utilizarea dispozitivelor rotative, conduce la imprastierea la distanta a materiilor organice (dentina, saliva, sange) posibil contaminate cu germenii patogeni.

Pentru prevenirea acestui risc, suprafetele expuse sunt decontaminate, reducand astfel numarul de germeni pana la zero. Se folosesc in acest scop substante chimice de ultima generatie, al caror spectru este foarte larg, avand grija totodata sa respectam timpul de expunere al agentului decontaminant.

Substantele dezinfectante utilizate indeplinesc in mod obligatoriu standardele europene pentru dezinfectie si sunt substante bactericide, active pe Candida albicans, fungicide, sporicide, virucide active pe virusul HIV, cel al Hepatitei B si C, Adenovirus, Coronavirus, virus Herpex tip 1 precum si tuberculocide active pe Mycobacterium tuberculosis.Pentru dezinfectia mainilor se folosesc substante dezifectante speciale inainte si dupa utilizarea manusilor de examinare.

Sterilizarea

Sterilizarea instrumentului stomatologic presupune un complex de procedee prin care se distruge in totalitate flora microbiana (forma vegetativa si sporulata a bacteriilor, virusurilor, fungi) de pe materialele supuse procesului.

Presterilizare – pregatirea instrumentelor in vederea sterilizarii;

Presterilizarea presupune imersia instrumentelor intr-o baie cu dezinfectant, ce are proprietati de curatire imediat dupa sterilizare. Inaintea acestei etape se realizeaza prespalarea si curatarea normala. Dupa respectarea timpului optim de actionare a acestui dezinfectant, instrumentele sunt spalate minutios cu perii adecvate, insistandu-se la incheieturi, la canelurile acelor si frezelor, pentru inlaturarea tuturor formelor de materii organice. Clestii de extractie, precum si alte instrumente chirurgicale sunt supuse acelorasi etape de presterilizare insa in recipiente separate, apoi se usuca si se curata din nou in caz de necesitate.

Dupa uscare si verificare, instrumentele se impacheteaza in folii inchise etans, ce au prevazute markeri de sterilizare care vireaza (isi schimba culoarea), putandu-se astfel controla expunerea materialelor la temperatura optima si permitand totodata verificarea sterilizarii. De asemenea pe cutiile metalice in care sunt grupate alte instrumente se pun benzi cu astfel de markeri de sterilizare, atat in interiorul cat si in exteriorul cutiilor. Pe acesti markeri, respectiv pe foliile individuale, sunt notate data, ziua si ora, astfel incat putem controla sterilizarea instrumentelor cu maxim 24 de ore inainte de folosire. Acest lucru poate fi verificat si prin mentionarea zilnica intr-un caiet de sterilizare, a instrumentelor supuse acestui proces, felul sterilizarii, parametrii aparatelor, iar in dreptul datei respective adaugarea markerului de sterilizare din interiorul aparatului respectiv. Aparatele sunt verificate periodic si monitorizate de catre institutii ale statului atestate in acest scop, prin teste care verifica parametrii fiecarui aparat.

Sterilizare

Sterilizarea instrumentalului stomatologic se face prin metode fizice si chimice. Cele fizice presupun caldura uscata (sterilizarea prin aer cald in etuva – pupinel – la 180 de grade, timp de 1 ora) si caldura umeda (sterilizarea prin vapori sub presiune, autoclavarea, unde temperatura vaporilor de apa creste proportional cu presiunea, respectiv 134 de grade, timp de 45 de minute).

Respectarea cu strictete a normelor de asepsie si antisepsie, precum si investitiile facute in cele mai bune aparate de sterilizare, sunt o garantie a faptului ca in clinica noastra va vom putea trata fara riscul de a contacta afectiuni transmisibile prin sânge si saliva.

In cadrul tratamentului stomatologic, se folosesc numai produse consumabile de unica folosinta (bavete, pahare, ace, manusi, masti, aspiratoare bucale, etc), iar in perioada de pregatire a cabinetului dentar dupa fiecare pacient asistentele dezinfecteaza toate suprafetele de contact (fotoliul si unitul dentar, piesele de mâna, aspiratoarele, sprayul de aer-apa, lampile) cu dezinfectant . Acesta actioneaza in timp scurt si se usuca rapid .
Folosirea celor mai bune substante dezinfectante, a celor mai avansate tehnologii pentru autoclavare si a consumabilelor de unica folosinta asigura risc de contaminare zero.

Trebuie mentionata atitudinea fata de reziduuri; exista recipiente speciale in acest scop, inchise etans si prevazute cu un mic orificiu, care in momentul umplerii sunt preluate de un serviciu special si incinerate.

Dezinfectia aerului si suprafetelor din incaperile cu incarcatura microbiana mare se face cu ajutorul lampilor bactericide cu UV.

Inainte de a dezinfecta spatiul de lucru, personalul medical depoziteaza materialele nesterile in locuri special amenajate (recipiente speciale pentru deseuri periculoase) si transporta instrumentarul folosit in punctul de sterilizare, unde urmeaza sa treaca prin toate etapele necesare. Punctul de sterilizare este amplasat intr-un spatiu adecvat anume desemnat organizarii activitatii de curatare si pregatire pentru a instrumentarului, a sterilizarii propriu-zise si depozitarii temporare a materialului sterilizat. Acest spatiu este la dispozitia pacientilor nostri pentru vizitare. Respectarea riguroasa a normelor si standardelor de igiena in domeniu este alaturi de alti factori, unul din motivele care ne recomanda in alegerea dumneavoastra.
Toate aceste masuri sigure de decontaminare conduc cu certitudine la inlaturarea oricaror suspiciuni privind riscurile de imbolnavire din cabinetul stomatologic.

Acum si in Hunedoara puteti beneficia de cele mai moderne tratamente stomatologice, executate de specialisti, cum sunt:

Implante dentare executate de specialist, cu competenta in implantologie.
Lucrari protetice din zirconiu si ceramica pe zirconiu.
Fatete si coroane integrale din ceramica.