Lucrarea protetica fixa este o structură de dinţi artificiali creată şi elaborată pe măsura fiecărui pacient, cu scopul de a corecta disfuncţiile care se produc în cazul persoanelor cărora le lipsesc o partea din dantură. Lucrarile protetice imită dinţii naturali prin formă şi culoare.
COST: 250 – 900 Ron / dinte
DURATA TRATAMENT: 1 – 3 săptămâni
INDICAŢII: dinţi lipsă, încărcarea implantelor
CONTRAINDICAŢII: dinţi sau resturi radiculare irecuperabile
Coroanele ceramice pe suport metalic reprezinta o imbinare a rezistentei mecanice a metalului si a calitatilor estetice ale materialului ceramic. Coroana metalo-ceramica este alcatuita dintr-o capa metalica turnata, acoperita complet sau partial de un strat de portelan fiind cele mai populare tipuri de lucrari protetice fixe..
Metalul suport pentru ceramica poate fi un aliaj din metale nobile (aur sau argint cu platina sau paladiu) sau din metale nenobile (crom-cobalt, crom-nichel).
Daca va doriti o coroana rezistenta si in acelasi timp estetica, coroana ceramica pe suport metalic este cea mai buna alegere.
Coroanele metalo-ceramice pot fi:
• partial fizionomice – numai fata vestibulara (care se vede) este placata cu materialul ceramic;
• total fizionomice – capa metalica este acoperita in totalitate de materialul ceramic.
Etapele de realizare a coroanei metalo-ceramice:
-slefuirea dintilor stalpi, recomandabil cu prag chamfrein; slefuirea reprezinta un element esential in reusita estetica si functionala a coroanei; structura de baza a dintelui trebuie sa ofere suficient spatiu pentru grosimea materialului selectat.
-amprentarea campului protetic
-proba scheletului metalic
-proba ceramicii nelustruite
-cimentarea coroanei cu ceramica finisata; fixarea coroanele metalo-ceramice se realizeaza cu cimenturi ionomere sau cimenturi pe baza de rasini diacrilice.
Coroana ceramica pe suport de zirconiu a aparut ca o alternativa la coroanele metalo-ceramice. S-a cautat un material-suport la fel de puternic precum metalul, dar cu un aspect estetic mai satisfacator si fara reactii alergice. Principala indicatie pentru coroanele ceramice pe suport de zirconiu este restaurarea dintilor posteriori si anteriori. Pentru restaurarea dintilor anteriori este necesar sprijinul pe mai multi dinti stalpi. Rigiditatea exceptionala a zirconiului permite realizarea unor restaurari mari, cu rezistenta mecanica imbunatatita.
Coroanele ceramice pe suport de zirconiu sunt mai estetice decat coroanele metalo-ceramice si totodata mai rezistente decat coroanele integral ceramice. Un element esential in rezultatul excelent al acestei restauratii este maiestria tehnicianului stomatolog.
Procedeul tehnic de realizare a coroanelor ceramice pe suport de zirconiu incepe cu frezarea computerizata CAD-CAM a unui bloc solid de zirconiu. Apoi pe acest schelet se vor adauga succesiv straturi de ceramica, prin ardere. Punctul de topire foarte inalt al zirconiului ii asigura stabilitatea in timpul turnarii staturilor de ceramica.
Coroanele integral ceramice sunt restaurari coronare ce reusesc sa ofere un rezultat estetic si o fidelitate maxima. Acestea se realizeaza prin presare, ardere sau frezare computerizata si necesita un grad inalt de pregatire al medicului si al tehnicianului dentar.
Coroanele dentare nu reprezinta cea mai buna optiune de infrumusetare a zambetului, deoarece necesita indepartarea unei portiuni semnificative din dinte. Alternative mai acceptabile sunt fatetele dentare.
Coroanele integral ceramica sunt alegerea estetica optima doar in cazul in care este necesara slefuirea dintilor.