Proteze mobile

Proteze mobile

Protetica dentară este specialitatea care se ocupă cu refacerea funcţiilor aparatului dentomaxilar prin protezarea cu proteze fixe (coroniţe, punţi dentare fixe) sau cu proteze mobile (proteze dentare totale, proteze scheletate, supraproteze, protezele clasice acrilice) cu scopul final de a reda sau de a oferi pacienţilor echilibrul morfo-funcţional, estetic şi psihic.

COST: 1000 – 3000 Ron / proteză
DURATA TRATAMENT: 1 – 3 săptămâni
INDICAŢII: lipsă parţială sau totală a dinţilor, încărcarea implantelor
CONTRAINDICAŢII: prezenţa unor formaţiuni tumorale

 Proteza dentara totala

Proteza totala acrilica este o metoda conventionala de protezare in cazul edentatiei totale. Aceste proteze au rolul de a reda functionalitatea si aspectul estetic, fiind solutia optima pentru imbunatatirea calitatii vietii pacientilor care si-au pierdut dintii naturali.
Proteza totala conventionala este realizata dintr-o baza acrilica dura, asemanatoare cu gingia si un set complet de dinti falsi, din material acrilic sau ceramica. Protezarea totala ofera beneficii multiple: pacientii pot mesteca mult mai bine si alimente mai diverse, se imbunatateste pronuntia, proteza reprezinta un suport pentru buze si obraji, eliminand efectul specific de imbatranire al pacientilor fara dinti, mentine sanatatea gingiilor si a maxilarului, si totodata reda increderea si zambetul pacientilor.

O proteza adecvata trebuie sa fie destul de confortabila de la prima proba si retusurile trebuie sa fie completate in 2 – 3 sedinte. Cu toate acestea, pacientul trebuie sa fie constient de faptul ca nu va putea niciodata sa mestece la fel de bine cu proteza ca si cu dintii naturali.

O proteza dentara nu este pentru totdeauna. Dupa pierderea dintilor naturali, maxilarul si gingia se modifica permanent, astfel incat proteza nu se va mai potrivi ca la inceput. Pe langa leziuni care se pot agrava in timp, purtarea unei proteze „largi” va avea mai multe efecte negative, ireversibile, inclusiv aspectul imbatranit al fetei. Din acest motiv proteza trebuie sa fie captusita, rebazata si chiar schimbata, de fiecare data cand pacientul simte ca se pierde din suportul, stabilitatea sau retentia protezei.

Proteza totala stabilizata cu dinti sau implante

Protezele dentare se misca, aluneca si cad, dar aceste lucruri trebuie afirmate la timpul trecut. Proteza dentara totala cu sprijin pe dinti sau implante reprezinta varful tehnologiei in proteze.
Modelele vechi de protezele dentare se bazau exclusiv pe succiune si/sau pe crosete pentru a le pastra in acelasi loc iar studiile au aratat ca mestecatul cu protezele noi este dificil la inceput.
In cazul protezei totale acrilice cu sprijin pe dinti sau implante se folosesc cel putin 2 dinti (daca mai sunt restanti pe arcada) sau 2 implante dentare la care se ataseaza sisteme speciale sub forma de bila sau bara, astfel stabilizand proteza.

Proteza partiala acrilica

Proteza partiala acrilica este cel mai obisnuit tip de protezare de care beneficiaza pacientii ce sufera de edentatie partiala. Acest tip de proteza este recomandat in general pacientilor care vor suferi mai multe extractii in viitorul apropiat si chiar la un moment dat vor deveni purtatori de proteza acrilica totala, deci poate fi considerata o proteza provizorie.

Proteza partiala scheletata

Proteza dentara scheletata este un aparat de protezare mobilizabil, destinat persoanelor care au pierdut o parte din dintii naturali, insa dintii ramasi au un numar suficient si o pozitionare favorabila pentru a fi pastrati si a acomoda o lucrare protetica. Proteza partiala scheletata este caracterizata de suportul sau scheletul metalic foarte dur , atasat de dintii naturali marginali edentatiei si pe care sunt dispusi materialul acrilic asemanator cu tesutul gingival si dintii falsi.
Proteza partiala scheletata va ofera in acelasi timp o protezare morfofunctionala stabila si posibilitatea de a indeparta si igieniza corespunzator proteza. Ancorarea de dintii naturali permite lucrarii sa ramana stabila in timpul vorbirii si masticatiei, precum si independent de procesele de resorbtie osoasa. In functie de sistemele de ancorare, proteza scheletata are doua tipuri:

• Proteza partiala scheletata cu crosete turnate Acest tip de proteza este clasic si foloseste crosete turnate si contracrosete pentru ancorarea de dintii naturali, acestea fiind sunt putin vizibile.
Dintii naturali marginali edentatiei pot suferi ajustari minore la nivelul smaltului.
• Proteza partiala scheletata cu sisteme speciale de prindere. Aceste sisteme speciale sunt capse, culise sau telescoape, sunt moderne si ofera un plus de confort, aspect estetic si siguranta. Lucrarile protetice telescopate sunt indicate in cazuri speciale, cum ar fi cele cu foarte putini dinti naturali.
Dintii naturali marginali edentatiei vor fi restaurati cu o coroana de acoperire, pentru a asigura prinderea sigura a sistemelor.

Preocupati de o continua formare si perfectionare tehnica am implementat cel mai modern sistem de inregistrare a relatiilor intermaxilare : ARTEX – AMMAN GIRBACH:
-ARC FACIAL
-CENTROFIX
-CLINOMETRU
-ARTICULATOARE ARCON

Acum si in Hunedoara puteti beneficia de cele mai moderne tratamente stomatologice, executate de specialisti, cum sunt:

Implante dentare executate de specialist, cu competenta in implantologie.
Lucrari protetice din zirconiu si ceramica pe zirconiu.
Fatete si coroane integrale din ceramica.