Intrebari

Intrebari

Este necesara o programare in prealabil pentru efectuarea unei radiografii?

Efectuarea unei radiografii dentare este o procedura foarte simpla si scurta, de aceea nu aveti nevoie de programare.Veti primi radiografia printata pe film in maxim 10 minute sau puteti pleca imediat dupa ce v-a fost efectuata, in cazul in care medicul dumneavoastra o doreste doar in format digital, pe e-mail.

Radiografiile dentare sunt recomandate in perioada de sarcina?

Numeroase studii de specialitate arata ca radiografiile si tomografiile dentare nu afecteaza embrionul deoarece dozele de radiatii emise sunt foarte mici si sunt focalizate doar pe zona dento-maxilo-faciala. Pentru a se evita reflexia razelor spre zonele de risc (sani, abdomen, ovare), pacientele sunt protejate cu un sort special din plumb.
Cu toate acestea, specialistii recomanda ca expunerea la radiatii a pacientelor insarcinate sa fie evitata pe tot parcursul sarcinii, in special in primul trimestru de sarcina, considerata ca fiind perioada de embrio- si organogeneza!
Efectuam radiografii femeilor insarcinate numai cu acordul medicului ginecolog si stomatolog si dupa completarea unei declaratii de efectuare a analizei pe propria raspundere!

Radiografiile dentare sunt recomandate copiilor?

Este indicat pentru copii ca incepand de la varsta de 1 an sa fie examinati periodic de un medic stomatolog specialist in pedodontie, iar efectuarea de analize radiologice sa se faca numai la recomandarea acestuia. In cazul in care sunt necesare radiografii, copiii sunt protejati cu sorturi speciale de plumb.

De ce radiologul paraseste camera cand face radiografia?

In momentul efectuarii radiografiei, exista o cantitate mica de raze „imprastiata” in mediul inconjurator. Aceasta mica cantitate adunandu-se in corp de-a lungul timpului poate avea efecte nocive, din aceasta cauza radiologul se protejeaza in spatele unei usi de plumb.

Daca fac o radiografie panoramica primesc mai multa radiatie?

Radiografiile panoramice cuprind o imagine a tuturor dintilor si a elementelor anatomice inconjuratoare, ceea ce da impresia falsa ca doza de radiatie primita este mult mai mare ca in cazul radiografiilor mici (retroalvolare). In practica, la radiografiile panoramice doza necesara este echivalentul efectuarii a 2-3 radiografii retroalveolare.

Ce doza de radiatii primesc la o radiografie?

Cantitatea de radiatie primita este masurata in unitati „Sievert” (Sv). In mod uzual corpul nostru este expus zilnic la radiatii din diferite surse naturale (radiatii atmosferice, cosmice, interne si terestre) sau artificiale(cuptoare cu microunde, televizor, monitor, telefoane celulare etc.). Dedesubt puteti vizualiza un tabel comparativ cu diferite tipuri de procedee radiologice si dozele primite in mod natural.

Procedura
Rx Panoramica digitala-0,06-0,011miliSv
Rx Articulatie temporo mandibulare 0,02 miliSv
Rx Status dentar (14 filme mici) 0,01-0,015miliSv
Rx retroalveolara clasica 0,02-0,03miliSv
Rx retroalveolara digitala 0.005 miliSv
RX de Torace (pt. comparatie) 0,17miliSv
Radiatii naturale (pt. comparatie) 36miliSv / an

Am nevoie de o pregatire speciala inaintea efectuarii unei radiografii?

Singurul lucru de care nu trebuie sa uitati este indepartarea obiectelor metalice (lant, cercei, agrafe, clame) inaintea efectuarii radiografiei panoramice. Pentru radiografii intraorale (mici) nu aveti nevoie de nici o pregatire prealabila.

Acum si in Hunedoara puteti beneficia de cele mai moderne tratamente stomatologice, executate de specialisti, cum sunt:

Implante dentare executate de specialist, cu competenta in implantologie.
Lucrari protetice din zirconiu si ceramica pe zirconiu.
Fatete si coroane integrale din ceramica.