Obturatii dentare

Obturatii dentare

Obturatiile dentare sau „plombele” dentare : sunt restaurari dentare prin care se reda fizionomia si functionalitatea dintelui cariat, cu fracturi minime, sau alte tipuri de leziuni.

COST: 100 – 400 Ron / dinte
DURATA TRATAMENT: 1 şedinţa
INDICAŢII: dinţi cariaţi, ciobiţi, plombe vechi, închidere spaţii
CONTRAINDICAŢII: dinţi sau resturi radiculare irecuperabile

Cum se fac obturatiile dentare?

Procedura de realizare a obturatiei fizionomice incepe cu o anestezie locala daca leziuinile carioase sunt extinse. Pentru inceput medicul va indeparta tesutul dentar bolnav cu ajutorul frezelor si va curata cavitatea. In cazul in care aceasta este situata foarte aproape de camera pulpara, medicul va aplica hidroxid de calciu, pentru a stimula vindecarea si producerea de dentina intre pulpa si obturatie.
Prepararea cavitatii se incheie cu degresarea, uscarea si gravarea acida a acesteia. Tratarea cu solutia acida ajuta la formarea unei suprafete rugoase, la care materialul de obturatie sa adere. Dupa cateva secunde solutia acida se spala, se usuca din nou cavitatea si se aplica adezivul; acesta va fi tratat cu lampa fotopolimerizanta, apoi se va aplica materialul de obturatie. In prezent sunt utilizate urmatoarele tipuri de materiale fizionomice: rasini compozite, ionomeri de sticla si rasini ionomerice. Dupa modelare, materialul se intareste tot cu lampa fotopolimerizanta. La final medicul va finisa obturatia prin frezare, pana cand dintele va recapata forma initiala.

I. Obturatii fizionomice din rasini compozite – Materialul compozit utilizat in obturatii dentare este format dintr-un amestec de rasini acrilice si particule de sticla sau cuart. Materialul de obturatie este lipit de dinte prin procedura de bonding dentar, ceea ce ii confera rezistenta in timp, dar are si un alt avantaj major: prin prepararea cavitatii se indeparteaza mai putin material decat la obturatiile de amalgam.

II. Obturatii fizionomice din ionomer de sticla (glassionomer) – Ionomerii de sticla sunt alcatuiti din acizi acrilici si pudra de sticla speciala. Acestia sunt utilizati pentru obturatii mici din zone fara presiune masticatorie ridicata, pentru obturatii radiculare si pentru dintii de lapte. Acest material elibereaza fluor, fapt ce protejeaza dintele de alte leziuni carioase.

III. Obturatii fizionomice din rasini ionomerice – Acest material de obturatie este alcatuit din acizi acrilici, rasini acrilice si agregat de sticla. Rasinile ionomerice sunt utilizate pentru obturatii mici, in special pe radacina dintelui.

Alternativele obturatiilor directe depind de dimensiunea leziunilor carioase, rezistenta necesara materialului si cerintele estetice. Cele mai estetice si durabile alternative sunt obturatiile indirecte sau incrustatiile (inlay, onlay) din materiale compozite sau din portelan. Aceste restauratii sunt realizate in laboratorul de tehnica dentara, dupa efectuarea mulajului, apoi sunt lipite de dinte prin bonding

Acum si in Hunedoara puteti beneficia de cele mai moderne tratamente stomatologice, executate de specialisti, cum sunt:

Implante dentare executate de specialist, cu competenta in implantologie.
Lucrari protetice din zirconiu si ceramica pe zirconiu.
Fatete si coroane integrale din ceramica.