Fluorizarea dentara

Fluorizarea dentara

Fluorizarea dentara reprezintă tratamentul stomatologic prin care se suplimentează cantitatea de fluor a dinţilor, în scop profilactic şi este indicat cu precădere copiilor. Fluorizarea are rolul de a preveni formarea leziunilor carioase şi / sau de a reduce progresia cariilor deja existente.

COST: 5 Ron / dinte
DURATA TRATAMENT: 1 şedinţă
INDICAŢII: dinţi sensibili, pete albe cretoase, după tratament orthodontic
CONTRAINDICAŢII: nu există

De ce se face fluorizarea dentara?

Procedura de flurizare dentara se poate realiza in cabinetul stomatologic sau la domiciliu.
Fluorul este o substanta minerala ce se se regaseste peste tot in natura, inclusiv in smaltul dintilor, aici avand rolul de a intari suprafata dintelui si a o face rezistenta in fata cariilor. Acesta este motivul pentru care multi medici si oameni de stiinta considera ca un aport suplimentar de fluor ar putea fi de ajutor in prevenirea cariilor. Exista chiar tari in care a fost introdus un program national de fluorizare – in SUA apa de la robinet contine supliment de fluor.
La fel ca orice actiune care afecteaza intreaga populatie a unei tari, fluorizarea sursei de apa este un subiect de discutii si controverse, parerile impartindu-se intre pro si contra actiunii benefice a acestui program. Insa mai multe organizatii stomatologice din America si Organizatia Mondiala a Sanatatii sustin teoria conform careia suplimentele de fluor sunt eficiente in profilaxia leziunilor carioase.
Fluorul se concentreaza in organismul uman in oasele si dintii aflati in crestere la copii, ajutand la intarirea smaltului dintilor de lapte, dar si al celor definitivi. Fluorul actioneaza in timpul proceselor de demineralizare si remineralizare ce au loc in mod natural in gura – dupa fiecare masa saliva contine acizi care produc dizolvarea calciului si fosforului de la nivelul dintilor, insa sunt momente cand saliva nu este acida si are un efect opus, de remineralizare: reface depozitul de calciu si fosfor de pe suprafata dintilor. Daca fluorul este prezent in timpul remineralizarii, mineralele depozitate sunt mai dure decat in mod normal si previn demineralizarea produsa de aciditatea salivei.

Cum se face fluorizarea dentara?

Fluorizarea dentara in cabinetul stomatologic:
Tratamentul de fluorizare se poate realiza de 3 – 4 ori pe an, iar procedura este foarte simplă: după o igienizare dentara profesională, medicul aplică pe dinţi soluţii, geluri sau lacuri speciale, cu un conţinut ridicat de fluor, pentru un timp de 1 – 2 minute. După tratament pacientul nu trebuie să clătească gura sau să consume alimente şi lichide timp de 30 de minute.
Eficienţa tratamentului depinde de menţinerea unei igiene dentare stricte: periajul dinţilor de două ori pe zi, utilizarea aţei dentare şi a apei de gură, plus vizitele periodice la medicul stomatolog.

Fluorizarea dentarala domiciliu:
Medicul poate prescrie pacienţilor produse – paste de dinţi şi ape de gură – cu o concentraţie mai scăzută de fluor, pentru utilizare săptamânala sau zilnică, însă aceste tratamente acasă sunt contraindicate copiilor sub 6 ani.
Tratamentul cu fluor sub forma unor tablete administrate pe cale internă poate fi indicat şi viitoarelor mămici, pentru a preveni formarea cariilor la dinţii de lapte. Acest tratament sub forma unor tablete administrate pe cale internă poate continua zilnic, până când copilul ajunge la vârsta de 14 – 15 ani. Acest tip de fluorizare este considerat a fi cel mai eficient.

Nu urmati un tratament cu fluor decat dupa un consult prealabil si la recomandarea unui medic!

 

Acum si in Hunedoara puteti beneficia de cele mai moderne tratamente stomatologice, executate de specialisti, cum sunt:

Implante dentare executate de specialist, cu competenta in implantologie.
Lucrari protetice din zirconiu si ceramica pe zirconiu.
Fatete si coroane integrale din ceramica.