Tratamentul de albire dentara este unul dintre cele mai solicitate servicii de estetica dentara, acest fapt fiind o reactie a importantei tot mai mare, pe care societatea contemporana o acorda infatisarii exterioare. Cu atat mai mult albirea dentara este o procedura solicitata de persoanele supuse atentiei ochiului public.
COST: 250-500 Ron
DURATA TRATAMENT: 1 sedinta
INDICAŢII: dinţi frumoşi, sănătoşi
CONTRAINDICAŢII: dinţi fisuraţi, plombaţi, cu coroane de acoperire
Exista cativa pasi necesari inaintea unui tratament de albire dentara. In primul rand medicul stomatolog trebuie sa stabileasca daca pacientul este un bun candidat pentru aceasta procedura. Albirea dentara presupune deschiderea nuantei de alb cu cateva nuante, rezultatul final depinzand de natura si gravitatea petelor.
In prezent avem la dispozitie urmatoarele tipuri de tratamente de albire dentara:
• albire dentara profesionala in cabinetul stomatologic;
• albire dentara indicata de medicul stomatolog si care poate fi efectuata de catre pacient acasa;
• alternative comerciale de albire dentara: paste de dinti si geluri, gutiere, benzi de albire, etc.
Procedura de albire dentara executata de catre medicul stomatolog are cea mai mare eficienta, deoarece se foloseste cea mai mare concentratie de peroxid: pana la 38 % si are loc într-o singură şedinţă, astfel că după numai o jumătate de oră veţi avea zâmbetul mult visat. In unele cazuri tratamentul poate dura pana la 3 sedinte, iar in urma acestora pacientii vor avea dinti cu pana la 3 – 10 nuante mai albi.
Tratamentul de albire dentara in cabinetul stomatologic se desfasoara in modul urmator:
-medicul izoleaza gingiile pentru a le proteja – cu gel sau baraj de cauciuc
-se aplica gelul cu peroxid pe suprafata externa a dintilor
-apoi se proiecteaza o lumina speciala – leduri sau laser – pe suprafetele dentare, timp de 30 – 60 minute
Această terapie este o modalitate simplă, dar de top, pt. a aduce culoarea dinţilor la albul natural şi oferă protecţie maximă a ţesuturilor cavităţii bucale pe parcursul şedinţelor şi după. Aceasta dă rezultate chiar şi în cazul în care coloraţia dinţilor este rezultatul tratamentelor cu diferite medicamente. În urma unei albiri dentare realizate corect la cabinet, unde tratamentele de albire sunt urmate de şedinţe de fluorizare, riscul afectării dentare este inexistent. Efectul durează între 6 lun şi 2 ani, în funcţie de igiena pacientului. Rezultatele albirii pot fi menţinute prin folosirea kitului de mentenanţă la domiciliu, ce conţine printre alte produse şi o pastă de dinţi specială iar rezultatul albirii poate fi mentinut 2 – 3 ani.
Albirea laser a dintilor este considerata a fi cel mai eficient si mai sigur tratament de albire, dat este totodata cel mai costisitor.
Aceste tratamente sunt indicate pacientului de catre medicul stomatolog si consta in utilizarea unor geluri cu concentratie mica de peroxizi, intre 6 si 15 %. Acest gel se aplica in gutiere personalizate (confectionate dupa mulajul dentar al pacientului) care sunt mentinute pe dinti 4 – 6 ore in fiecare noapte sau zi, timp de cateva saptamani. Efectul de albire va fi vizibil in aproximativ 2 saptamani si va dura in jur de un an.
Alternativele comerciale de albire dentara sunt paste de dinti, geluri si benzi de albire pe care oricine le poate achizitiona. Desi aceste alternative sunt foarte ademenitoare si para fi la fel de eficiente ca cele indicate de medicul stomatolog, exista totusi cateva diferente majore: pretul mult mai scazut si eficienta redusa sau chiar inexistenta, asta ca sa nu mai mentionam un posibil efect nociv (cele care contin acizi). Acest lucru se datoreaza concentratiei foarte reduse de peroxizi – pana in 6 %.